Акциите на големите американски компании тръгват нагоре?

Анализ на Bloomberg.

15.07.2013 | 14:58
Акциите на големите американски компании тръгват нагоре?
Акциите на големите американски компании тръгват нагоре?

Според Барклийз акциите на големите американски компании вероятно ще се повишават, но тези на по-малките фирми може и да пострадат. Това ще стане в резултат на свиването на финансовите стимули от страна на Федералния резерв. Проучването на Барклийз показва, че книжата на по-малките американски компании досега са успели да избегнат масираните разпродажби, на които бяха подложени големите играчи в някои чувствителни сектори като енергетиката например.

Нещата обаче може да се променят. Нека да видим и данните - това е графиката, която показва съотношението между индексите Ръсел 2000, където компаниите имат пазарна оценка от средно 624 милиона долара, и S&P 500, в който средната капитализация възлиза на 15 милиарда долара. От месец април насам можете да видите, че Ръсел 2000 е увеличил стойността си с около 9 процента. Представянето му е по-добро от това на S&P 500, който нараства със 7 на сто.

Какво обаче може да се случи? Ако Федералният резерв реши да свие облигационната си програма, посоката може да се обърне. Сред компаниите в най-голям риск са тези от финансовия сектор, твърдят от Барклийз. Според главният им анализатор за региона на Съединените щати Бари Нап повратната точка в монетарната политика не е напълно отразена от финансовите акции.

Обърнете внимание и на акциите от потребителския сектор. Те бяха сред книжата с най-силно представяне в индекса S&P 500 от март 2009 насам. В тази група влиза всичко - от магазини през медийни компании до строителни фирми и автопроизводители. Сега обаче те са заплашени от разпродажби.

 

Кога ще стане това? Разпродажбите в тези сектори, както и сред по-малките компании, може да се случат с наближаването на края на облигационната програма на Федералния резерв. Може би дори и след нейното официално обявяване от Бен Бернанке.

 

Това беше днешният Global Outlook. Аз съм Миа Саини от Хонконг.