fallback

Индия планира да налее 2.3 млрд. долара в държавните банки до септември

Целта е да се засилят буферите на финансовите институции.

09.07.2013 | 16:51

Индия ще налее близо 140 млрд. рупии или 2,3 млрд. долара в държавните банки в страната до края на септември, съобщиха от финансовото министерство, цитирани от Bloomberg. Целта е да се засилят буферите на банките срещу евентуални рискове и да се подпомогне кредитният растеж, докато икономиката се забавя. Сред държавните банки, които ще получат допълнителни средства, за да подобрят капиталовата си адекватност до над 8% са: IDBI Bank, Bank of Maharastra, Dena Bank и Indian Overseas Bank.

Структурата на транзакциите все още се уточнява, обяви говорителят по банковите въпроси във финансовото министерство, без да уточнява точната сума, която всяка банка ще получи.

Държавните банки в Индия формират три-четвърти от целия банков сектор в страната, посочва Bloomberg. Тяхната способност да се справят с рисковете може да подпомогне страдащата индийска икономика, която в годината до 31 март отбеляза най-слабия си растеж от десетилетие насам.

Още миналата година управителят на Централната банка на Индия коментира, че правителството ще трябва да налее поне 900 млрд. рупии в банките, в които е мажоритар, за да може те да отговорят на международните стандарти от Базел III. По този начин то ще може да запази и водещия си дял в тях, категоричен е банкер номер 1.

fallback
fallback