Китай пази данните си за производствената активност

Няма и данни за експортните поръчки, за вноса, както и за стоковите запаси.

05.07.2013 | 18:56
Китай пази данните си за производствената активност
Китай пази данните си за производствената активност

Надеждността на китайската икономическа статистика за пореден път попадна във фокуса на вниманието на финансовия свят. Оказва се обаче, че страната не е публикувала част от данните, касаещи индекса на производствената активност, съобщи Bloomberg.

Проучването - PMI, беше публикувано в понеделник, но в него липсваха данните за част от индустриалните предприятия, например стоманодобивните. Китай е най-големият производител на този метал.

Нямаше и данни за експортните поръчки, за вноса, както и за стоковите запаси. Засега няма официално обяснение защо липсва тази информация. Според представители на властите решението да не се публикуват тези данни не е за постоянно, но не беше уточнено каква е причината за него.

Със сигурност обаче не е заради това, че данните са твърде слаби, категоричен е източникът на Bloomberg. Според него става въпрос за забавяне при самото събиране на данните. Това обяснение можеше да е убедително, ако не бяха факт въпросните проблеми с достоверността на китайската икономическа статистика.

Можем да припомним скандала с фалшивите фактури, които надуха търговския баланс. Така че има осезателно нарастване на скептицизма по отношение на статистическите доклади, което прави по-трудна точната оценка на забавянето на китайската икономика. А това е тревожен факт, защото то оказва влияние по целия свят.