Петролът и златото поскъпнаха заради преврата в Египет

Чуждестранните инвеститори започнаха да теглят парите си от Египет, продавайки книжа за милиони долари.

05.07.2013 | 13:57
Петролът и златото поскъпнаха заради преврата в Египет

Цената на суровия петрол скочи до над 100 долара за барел, след като египетската армия свали президента Мохамед Мурси, предаде Bloomberg. Американският лек суров петрол се търгува на най-високите си нива за последните 14 месеца.

Цената скочи, както заради запасите със суровината в САЩ, които се свиха рекордно за тази година, така и заради опасенията на инвеститорите, че отстраняването на Мурси може да е искрата, която да разпали недоволството и да прекъсне доставките на петрол от Близкия Изток.

Не само петролният пазар реагира на силовото сваляне на египетския президент. Златото поскъпна заради спекулацията, че политическото напрежение там ще доведе до повишено търсене на активи убежища.

Ситуацията при валутата е мрачна. Египетската лира се обезцени с 9,5% тази година. След сирийската лира, това е най-големият срив на валута в региона и в Близкия Изток. Търсенето на щатски долари на черния пазар в Египет се срина, защото кризата хвърли бизнеса и потребителите в паника. Покупките се свиха до стоките от първа необходимост.

И докато египетският пазар се радва на най-резките си повишения от година насам, водещият борсов индекс скочи със 7% в четвъртък, чуждестранните инвеститори започнаха да теглят парите си от Египет, продавайки книжа за милиони долари.  това е рекордна за последните три месеца разпродажба, сочат данните на Bloomberg.