Пазарът на недвижими имоти има нужда от стандарти за бизнес етика

Експерти настояват да се създаде специална браншова камара, която да следи за прилагането на професионалните норми.

05.07.2013 | 10:58
Пазарът на недвижими имоти има нужда от стандарти за бизнес етика
Пазарът на недвижими имоти има нужда от стандарти за бизнес етика

От Националното сдружение „Недвижими имоти“ настояват да бъде създадена специална Браншова камара, която да следи за спазването на определени стандарти за бизнес етика.

„В момента няма такава структура, която да гарантира правата на потребителите на пазара на имоти. Един от проблемите, с които най-често се занимаваме, е да установим дали посредниците в сделките са легитимни“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на сдружението Иван Велков. Той допълни, че представляваната от него организация настоява още да бъдат приети и изисквания за квалификацията, която брокерите да притежават.

Действащият от 2010 в Европа стандарт за дейността на пазара на недвижими имоти вече е адаптиран за българските условия, а въвеждането му е необходимо за улесняване и на работата с чуждестранните инвеститори, обясни Велков.
„Ние постоянно се срещаме с чужди инвеститори, които ни питат коя организация следи за спазването на бизнес етиката и на добрите практики на пазара на имоти“, коментира Велков.

Правилата в момента се определят от фирмата посредник по сделката, поясни Лъчезар Искров, заместник-председател на сдружението. Той отхвърли твърдението, че създаването на браншова камара има за цел да монополизира сектора. Учредяването на подобна структура, както и създаването на регистър на фирмите от бранша, ще намали дела на сивия сектор, категоричен е Искров.

Той припомни, че Националното сдружение „Недвижими имоти“ е подготвило закон за регламентиране на дейността на работещите в сектора и ще търси подкрепа за въвеждането му, но с оглед на сложната политическа обстановка е трудно да се прогнозира, когато подобен нормативен документ може да се приеме.

Иван Велков допълни, че търсената подкрепа е експертна, а не партийна.

От Национално сдружение „Недвижими имоти“ планират всеки месец да организират брифинги, на които да информират за проблемите в сектора.