Какви са проблемите пред авиокомпаниите?

Вижте повече по темата за бъдещето на пътническия въздушен трафик във видеоматериала!

04.07.2013 | 15:34
Какви са проблемите пред авиокомпаниите?

Глобалният пътнически въздушен трафик се увеличи, а с това и печалбите на авиокомпаниите.

„Тази година отчетохме 12,7 млрд. долара, а за 2012 г. 7,6 млрд. долара, коментира пред Bloomberg Тони Тайлър, президент на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

„Все още обаче имаме марж на печалбата от 1.8%, което означава по 4 долара на пътник, а те стигат за един сандвич. Миналата година печелехме по 2.5 долара на пътник и стигаха само за кафе. Нещата се подобряват, но средата остава много трудна“, допълни той.

По думите му една от причините за слабите печалби е горивото – около една трета от разходите на една авиокомпания. „Това е много голяма част от нещата, за които трябва да плащаме. Когато се повиши дори с малко, на нас ни се отразява съществено“, каза Тайлър.

„Знаем, че бизнесът не може да прогнозира цените на горивата, но ако следим консенсуса върху прогнозата, очакваме за тази година цени около 108 долара за брента - което е по-ниско от 112 долара през 2012 г. Новите енергийни източници в САЩ помагат цените малко да паднат, но ОПЕК прави опити да ги повиши. Световната икономика расте, което дърпа и цените нагоре“, допълни той.

Вижте повече по темата за бъдещето на пътническия въздушен трафик във видеоматериала!