Съдбата на Суецкия канал след преврата в Египет

В последните сто години каналът е затварян два пъти - през 1967 г. и 1956 г. Когато свалиха президента Хосни Мубарак не се случи.

04.07.2013 | 13:46
Съдбата на Суецкия канал след преврата в Египет
Съдбата на Суецкия канал след преврата в Египет

Армията в Египет свали президента Мохамед  Мурси, като обяви, че назначава председателя на Конституционния съд Адли Мансур за временен министър-председател. Все още обаче стои въпросът дали Суецкият канал ще бъде затворен.

„Вероятността това да стане е малка. В последните сто години се е случвало само два пъти - през 1967 г. и 1956 г. Не беше затворен, когато свалиха президента Хосни Мубарак. Според мен египтяните гледат много сериозно за безопасността на канала“, коментира пред Bloomberg Антъни Рикс от Salamanca Risk Management, цитиран от Bulgaria On Air.

„Никой няма интерес Суецкият канал да бъде затворен, защото около 8% от световните товари преминават оттам и Египет печели близо 5 млрд. долара годишно от това“, категоричен е той.

По думите му има някои собственици на кораби, които днес са изпратили повече кораби и това е добро търговско решение. „Глобално погледнато сигурността на канала е добра, но може да се обмисли подобряването й“, каза Рикс.

Вижте повече във видеоматериала!