Искров предупреди банките за свалянето на лихвите по кредитите

Трябва да сме внимателни с продуктите с фиксирана доходност заради затягането на паричната политика в света, посочи управителят на БНБ.

02.07.2013 | 15:35
Искров предупреди банките за свалянето на лихвите по кредитите

 В стремежа си да се конкурират банките трябва да внимават със свалянето на лихвите по кредитите, тъй като в световен мащаб предстои затягане на паричната политика. Това предупреди управителят на БНБ Иван Искров на дискусия, организирана от Асоциация "Банка на годината".

„Трябва да сме внимателни с продуктите с фиксирана доходност, тъй като затягането ще се отрази на цената на финансирането на българските банки“, обърна се Искров към представителите на банковия сектор.

Сигналите за новата тенденция са заявени от световните централни банки, на среща, на която е отчетено, че централните банки вече са позволили на икономиките да се адаптират, но вече трябва да се отчетат инфлационните потенциали, които се натрупват в най-големите икономики.

У нас банките са свръхликвидни и искат да дават повече кредити и да имат нови клиенти, но трябва да внимават с по-нататъшното понижаване на лихвените проценти. Кредитополучателите искат все по-ниски лихви, но трябва да държим сметка и за интересите на вложителите, които финансират банковата система. „Върху спестяванията се отчита инфлацията, както и този нелеп данък върху лихвите, който бе въведен от 1 януари“, каза още той.

Друга тенденция, която трябва да се отчете, са реформите в ЕС и постигнатите компромисни решения по рамката за преструктуриране на банки, приети миналата седмица на Съвета ЕКОФИН в Брюксел, посочи Искров. Новата директива за преструктурирането на банки ще влезе в сила през 2018 г. вместо през 2015 г., както се предвиждаше първоначално.