Лъчезар Богданов: Актуализацията на бюджета сега е абсурдна

Наложителна е процедурата, но не поради изтъкнатите причини, смята Христина Вучева.

01.07.2013 | 20:28
Лъчезар Богданов: Актуализацията на бюджета сега е абсурдна
Лъчезар Богданов: Актуализацията на бюджета сега е абсурдна

„Абсурдно е в същия ден, дори час, в който финансовият министър обяви данни от изпълнението на бюджета, да се обяви актуализация на бюджета. Данните сочат, че за петте месеца до май имаме излишък, който може да покрие дефицита“, категоричен беше Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ в ефира на Bulgaria On Air.

Според него тези действия дават сигнал към българския бизнес, че правителството, или не знае какво прави, или крие нещо от обществото. „Има два варианта. Единият - съществуват много договорени пари, които не са влезли все още, а вторият вариант е, че има много други дългове на държавни предприятия които ще бъдат подпомогнати с наливане на държавни пари“, каза още Богданов.

„Не биваше да се допуска тази непоследователност, която направиха управляващите, след като бяха обявили, че няма да има актуализация на бюджета, а сега заявяват обратното“, смята бившият финансов министър Христина Вучева.

По думите й обаче е наложителна, защото трябва да се спазва това, че бюджетът е закон. „Факт е, че има ново министерство, което не е включено в бюджета, дори и заради това трябва да я има, но те не споменават тези причини“, каза още Вучева.