Най-доброто за Египет е съгласието на Мурси за предсрочни избори, смята експерт

Мюсюлманското братство твърди, че протестите са резултат от дейността на чужди агенти и на хора от бившия режим.

01.07.2013 | 16:45
Най-доброто за Египет е съгласието на Мурси за предсрочни избори, смята експерт
Най-доброто за Египет е съгласието на Мурси за предсрочни избори, смята експерт

„Основната причина за протестите в Египет е безкомпромисността на Мюсюлманските братя. Преди една година президентът Мохамед Мурси имаше подкрепата на сегашната опозиция. Всички противници на старото правителство бяха обединени и искаха той да стане държавен глава, а не алтернативният кандидат Ахмед Шафик“, коментира Фирас Али Аби, старши мениджър за рисковите страни от Близкия Изток и Северна Африка в IHS, пред Bloomberg, цитиран от Bulgaria On Air.

По думите му Мурси е загубил всичките си съюзници, защото не желае да прави компромиси и промени с Конституцията. „Трудните икономически реформи в страната са блокирани, защото не може да направи политически съюз. Междувременно икономиката се влошава, както и гражданското неподчинение“, допълни той.

„Виждаме как политическите и икономически проблеми се смесват. И това най-вероятно ще доведе до сваляне на президента“, каза Аби. „Шансовете за за оставка на Мурси стават по-явни. Вчера видяхме как полицията и армията символично решиха да подкрепят демонстрантите. Интересно беше, че никъде в Египет полицаи и войници не се биеха с демонстрантите. Вчера имаше 14-15 смъртни случаи, но те бяха в резултат на сблъсъци между ислямисти и противниците им“, допълни мениджърът.

Мюсюлманското братство твърди, че протестите са резултат от дейността на чужди агенти и на хора от бившия режим. „Те не правят реалистична оценка и публичните си изявления“, смята той. „Ако Мурси подаде оставка, военните и съдебната система ще решат какво точно ще стане в Египет. По всяка вероятност обаче  ще има президентски съвет или може да имаме временно правителство до новите президентски и парламентарни избори“, коментира Аби.

Според него най-добрият вариант ще е президентът да се съгласи на предсрочни избори и да приеме, че те трябва да се проведат при пълен граждански контрол, без военна намеса.