fallback

От утре България може да плаща дневно по 9 хил. лева глоба на ЕС

Стойнев обвини служебното правителство и кабинета "Борисов" за липсата на стъпки по отделяне на ЕСО от НЕК.

30.06.2013 | 17:21

"Служебното правителство не е предприело никакви стъпки за отделяне на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната екетрическа копания (НЕК), а срокът за това изтича днес. Най-вероятно ЕК ще наложи финансови санкции на България", заяви  на извънреден брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Ако има санкции от Брюксел, НЕК ще трябва да плаща по наказателната процедура всекидневно по девет хиляди лева.

Стойнев обвини служебното правителство и кабинета „Борисов“, че са сключвали договори, довели до огромни течове в енергийната система - „Това означава приблизително 300 хиляди лева на месец, които са две хиляди минимални пенсии, заради това, че някой нарочно е искал да блокира системата“, твърди той.

„Процедурата за отделянето на ЕСО от НЕК работи повече от 12 месеца, има нает консултант още от предишното правителство, ние заварихме процедурата в доста забавено състояние“, каза ресорният министър от служебното правителство Асен Василев, цитиран от Focus.

„Това, което направихме е, че отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това да са хората или не”, обясни Василев.

„Единственото, което трябваше да се направи, е да се назначи новият Надзорен съвет и да се финализира отделянето на активите. Защо това не се е случило последният един месец, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО”, каза още Асен Василев.

Дълговете на БЕХ са 755 милиона лева, на топлофикационните дружества 60 милиона лева, а на АЕЦ „Козлодуй“ - 320 милиона лева, посочи ресорният министър. В атомната централа са извършвани търгове без предварително обявена долна граница за цената на тока за износ, а това е дало възможност да се договорят занижени цени, твърди Стойнев.

"Това наистина е така, това са цифри, които не могат да бъдат манипулирани, но трябва да си дадем сметка, че ако не бяха 1.5 млрд. лева, изхарчени от НЕК за проекта АЕЦ "Белене", и 1 млрд. лв. за „Цанков камък“ (общо 2.5 млрд. лева), НЕК днес щеше да има 600 млн. лева. Така че, когато се цитират цифри, е добре да се има предвид, откъде са дошли всички тези задължения на НЕК.", обясни каза енергийният министър от управлението на ГЕРБ Делян Добрев..

Друг прецедент, според Стойнев, е, че уволненият вече директор на енергийния холдинг Михаил Андонов е получил право да се разпорежда с 10 % от активите на холдинга, каквито права няма дори енергийният министър.

„Възложил съм проверка по един изключително странен казус - два милиона евро, предназначени за договор на строителния надзор на АЕЦ „Белене“, сключен от служебния кабинет, при условие че строителството на централата е замразено“, заяви Стойнев.

Договорът вече е спрян, както и един търг за консултантски услуги за анализ на договорите с американските ТЕЦ, сочени за една от причините за скъпия ток досега. Министърът помоли енергийният регулатор да премахне такса инсталирана мощност, която необосновано натоварвала сметките за ток.

fallback
fallback