fallback

Йордан Янков: Цената на тока ще се понижи с либерализацията на пазара

Приетите промени в Закона за енергетиката ще влошат допълнително състоянието на системата, коментира енергийният експерт.

28.06.2013 | 20:39

Приетите промени в Закона за енергетиката ще задълбочат проблемите на енергийната система, който наблюдаваме вече години наред,  заяви в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Йордан Янков. Според него 5-процентното намаление на цената на тока не е трайно решение.

Той остана скептичен, че с измененията в закона ще се отпуши износът на ток.

„При условие, че Румъния предлага на борсите електроенергия за 20-30 евро, единствено токът от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ може  да бъде конкурентен на външния пазар“, коментира Янков. Тази електроенергия обаче би трябвало да бъде насочена към вътрешния пазар.

Според него е можело да бъде потърсен вариант за сключване на дългосрочни договори за износ на ток към Турция от ТЕЦ „Марица I” и III.

По думите му реалното понижение на цената на тока може да бъде постигнато с либерализацията на пазара. „Това трябваше да се случи много отдавна. Такива съвети отправиха и експертите от Световната банка и Европейската комисия“, подчерта Янков.

Според него енергийни интереси са причина за изоставането в прилагането на изискванията от Третия енергиен пакет. Той даде за пример Румъния, която преди година отвори енергийния си пазар.

„Там в рамките на шест месеца цената на свободния пазар се понижи от около 200 леи на около 100. Преди това излизаше с около 10% от регулираната цена“, коментира Янков.

По неговите думи режим на тока няма как да има.

„Режим означава да има недостиг на тока, а ние имаме излишък“, уточни Янков. Той допълни, че е възможно да има спад в баланса и срив системата, заради неравномерното подаване на ток от доставчиците. „Но това е нещо съвсем различно“, допълни енергийният експерт.

fallback
fallback