ЕС отдели осем милиарда евро за младежката безработица

През 2016 г. бюджетът от 960 млрд. евро ще бъде преразгледан.

28.06.2013 | 13:53
ЕС отдели осем милиарда евро за младежката безработица

Осем милиарда евро за младежката безработица и десет милиарда евро кредити за малкия и среден бизнес от бюджета на ЕС до 2020 г. решиха европейските лидери. Компромисът беше постигнат, след като Европарламента получи уверението, че през 2016 г. година бюджетът ще бъде преразгледан.

Очаквано бюджетът е в размер на 960 млрд. евро и за пръв път е формиран на базата на сериозно ограничаване на разходите. Той беше предложен още през февруари, но Европарламента го блокира с искане за повече гъвкавост при трансфериране на средства между различните години.

Компромисът беше постигнат, след като Европарламента получи уверението, че през 2016 г. бюджетът ще бъде преразгледан.

„Ако ме питате дали всички страни членки подкрепят многогодишната финансова рамка, моят отговор е определено да“, каза Херман ван Ромпой, президент на Европейския съвет.

Средствата за справяне с младежката безработица е с два милиарда евро повече от договорените през февруари. Лидерите се обединиха около тезата, че пазарът на труда ще се подобри дългосрочно и устойчиво само тогава, когато се върне икономическият растеж.

„Критерият е ясен – младежката безработица трябва да бъде намалена на всяка цена. Трябва да осигурим работа на тези хора. Необходимо е да сме внимателни и да не даваме напразни обещания, които не можем да изпълним. Ще отнеме време да осигурим заетост на голяма част от младежите. Трябва да следим цифрите и статистиката и на края на годината да видим какво сме постигнали“, заяви Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Икономистите определиха схемата по-скоро като популистки ход, който би имал ниска ефективност. Младежката безработица в Гърция и Испания достигнаа 60%, а в Италия и Португалия – 40%. Около 6 млн. души на възраст между 15 и 24 години нямат работа.

Лидерите одобриха и десет милиарда евро от Европейската инвестиционна банка да бъдат отделени за кредитиране на частните банки, които да дават повече заеми на малки и средни предприятия, особено в затруднените южни държави.