В Китай става практика работниците да затварят шефовете си при съкращения

Ситуациита се разглеждат от властите и синдикатите като търговски спор, когато задържаният не изправен пред риск от физически увреждания.

27.06.2013 | 13:22
В Китай става практика работниците да затварят шефовете си при съкращения

Чарлз Старнс, американски бизнесмен, твърди, че работниците му не го пускат да излезе от фабриката си, в околностите на Пекин,  в продължение на пет дни. Преговорите между синдикатите, правителството и прависти започнаха вчера и не са приключили, каза самият Старнс за Bloomberg.

"Оптимист съм, че кризата ще се реши", смята той.

Трудовият спор започнал при опит да премести част от производството си в Бомбай, защото цената на труда там е по-ниска. Работниците му обаче научили и поискали обезщетение, което Старнс е отказал, защото китайската фабрика щяла да продължи дейността си.

Той опроверга твърденията, че дължи 439 200 долара заплати и обясни, че е изплатил възнагражденията за месец май.

Причина за възникналата ситуация е, че мултинационалните компании в Китай започнаха да се преструктурират, да освобождават работници, а понякога затварят и производства. Китайските работници не са свикнали на това и реагират по начин, който смятат, че е правилен. Но това може да доведе до задържането на старшите ръководители.

Преди имаше по няколко такива случаи на година, а сега те - по 2-3 месечно. Компаниите се интересуват какви превантивни мерки да вземат или как да реагират на момента, за да се справят с такива ситуации.

Компанията му Specialty Medical Supplies е регистрирана в Корал Спрингс, Флорида.

Ситуацията се разглежда от властите и синдикатите като търговски спор. Той не е изправен пред риск от физически увреждания и не е отвлечен. Отвличанията се извършват от престъпници и местоположението на жертвата е неизвестно. Но в този случай местните власти знаят къде е той.

По информация на Associated Press вече има споразумение и Старнс може да бъде освободен днес, а всички работници ще получат почивен ден.

Вижте повече във видеоматериала!