Икономически експерт ще е вторият вицепремиер в кабинета „Орешарски“ (видео)

Даниела Бобева ще бъде министър без портфейл и ще координира икономическите ведомства.

25.06.2013 | 14:10
Икономически експерт ще е вторият вицепремиер в кабинета „Орешарски“ (видео)

Вторият вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски ще е Даниела Бобева. Тя е доцент и преподавател в УНСС, бивш директор в БНБ и настоящ експерт към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Премиерът Пламен Орешарски ще внесе утре кандидатурата й за гласуване в Народното събрание. Тя ще бъде без портфейл, но ще има отговорности да координира икономическите ведомства. Ще отговаря и за чуждестранните инвестиции у нас.

Премиерът заяви пред медиите, че кандидатурата на Бобева е негова. Още при обявяването на кабинета си, Орешарски заяви, че ще предложи вицепремиер по икономическите въпроси, който ще има ангажименти към банкова институция.

Изборните правила се правят при действащ парламент и след като се гласуват, ще преценим ситуацията, каза пред журналисти Орешарски. Той отказа да отговори директно дали смята да подаде оставка заради продължаващите вече 11 дни протести с искане за оставка на кабинета.

Даниела Бобева е родена на 8 септември 1958 в София. Завършила е “Политическа икономия” във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ през 1982.

В периода 1991 – 1992 е началник на отдел Заетост и пазар на труда“ в Министерството на социалните грижи.
Година по-късно до 1994 става директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. След това в период на една година членува в Комисията за чуждестранни инвестиции към Министерски съвет.

Между 1995 и 1996 е председател на Агенцията за чуждестранните инвестиции. От 1996 до 1997 е директор на Дирекция за  международно сътрудничество към Българска народна банка. През февруари 1997 е назначена за министър на търговията и външно икономическото сътрудничество в служебното правителство на Стефан Софиянски.
През 2001 участва в учредяването на Съюза на свободните демократи.

В периода 2003 - 2007 отново ръководи Дирекция „Международни отношения и европейска интеграция“ в Българска народна банка.