fallback

Индексите на Wall Street загубиха по около процент

В сутрешната търговия Shanghai Composite падна с още около процент заради опасенията от свитата ликвидност на междубанковия пазар.

25.06.2013 | 08:42

Тревогите за бъдещето на китайската икономика изпратиха индексите на Wall Street в низходяща посока късно снощи, предаде Bloomberg. Представители на Федералния резерв се опитаха да успокоят пазарите, като изтъкнаха че те не трябва да реагират емоционално на действията на централната банка.

Притесненията на инвеститорите са свързани основно с китайската банкова система, която изпитва затруднения да осигурява необходимите капиталови потоци към бизнеса. Dow Jones затвори със спад от около процент, след като индексът на борсата в Шанхай загуби над 5% от стойността си. На Wall Street съотношението между понижаващите се към повишаващите се акции беше около 7 към 1.

Американските акции успяха да изтрият част от загубите в края на сесията, подкрепени от изказванията на част от представителите на Фед, които обясниха, че пазарната реакция, след коментарите на Бен Бернанке, вероятно е била пресилена.

Днес в азиатско-тихоокеанския регион наблюдавахме разнопосочни изменения, но притесненията продължават да властват на пазарите. В Хонконг водещият индекс демонстрира опити за възстановяване след серията от пет поредни понижения. От началото на сесията Hang Seng на няколко пъти преминаваше от "зелената" в "червената" територия и към момента се движи близо до вчерашните си нива.

В континентален Китай низходящият тренд се запазва - в сутрешната търговия Shanghai Composite падна с още около процент заради опасенията от свитата ликвидност на междубанковия пазар. Банковите акции отново бяха обект на най-сериозни разпродажби.

Вчера лихвата по междубанковите овърнайт депозити скочи до 6,65% - почти два пъти над средното ниво за последната година. На 20 юни за кратко тя скочи до 30%, което беше най-високата й стойност от поне десетилетие насам. Икономистите се притесняват, че тази тенденция ще се отрази и върху реалната икономика и ще забави и без това крехките темпове на възстановяване на Китай.

По-късно днес ще излезе статистиката за индекса на потребителско доверие в САЩ за месец юни. Предварителните прогнози очертават лек спад на индекса до 75,5 пункта спрямо регистрираните през май 76,2 пункта. Днес ще бъдат публикувани и данните за продажбите на нови домове през май. Очакванията са за минимален ръст спрямо предходния месец.

fallback
fallback