fallback

МВФ: Гърция няма да има финансови проблеми, ако се придържа към програмата за икономически реформи

Настоящото условие за Гърция е да съкрати 15 хиляди държавни служители до края на 2014 г.

21.06.2013 | 18:32

Гърция няма да има никакви финансови проблеми, докато се придържа към програмата за икономически реформи, обявиха финансовите министри на еврозоната и Международния валутен фонд, предаде Bloomberg. Строгите ограничения са условие за достъп до свежа помощ - част от пакета за 130 млрд. евро.

Настоящото условие за Гърция е да съкрати 15 хиляди държавни служители до края на 2014 г. Правителството трябва да придвижи напред този план, за да получи подкрепата от осем милиарда евро за месец юли, каза финансовият министър Янис Стурнарас в четвъртък. По думите му това би гарантирало функционирането на държавата до началото на следващата година.

Увереността на гръцките кредитори идва в момент на политически сътресения в страната. На 11 юни правителството реши да закрие обществената медия ЕРТ, да ореже 2600 работните места и да създаде по-малка компания. Единият от двамата коалиционни партньори на премиера обаче отхвърли в четвъртък предложението за обновяването на ЕРТ, с което отслаби кабинетът.

След разговорите късно снощи, лидерът на ПАСОК Евангелос Ванизелос дори изрази съмнения за разпадане на правителството. Председателят на Демократичната левица Фотис Кувелис твърдо заяви, че няма обща политическа позиция по отношение на държавната медия. Той не изключи възможността да оттегли подкрепата си към кабинета.

fallback
fallback