80% от хедж фондовете са регистрирани на Кайманите

Въвеждането на единния данъчен номер няма да реши проблемите на Европейския съюз, твърди Красен Станчев.

02.06.2013 | 15:19
80% от хедж фондовете са регистрирани на Кайманите

Още от 2012 година Европейската комисия обмисля въвеждането на единен европейски данъчен идентификационен номер за фирмите и гражданите в ЕС. Целта е да се пресече укриването на налози и източването на ДДС чрез трансгранични схеми. Тази мярка ще доведе до подобряване на събираемостта на налозите, съобщи електронното издание "ЮрАктив", като се позовава на вътрешен документ, с който разполага. Така всяка компания ще фигурира под еднакъв отличителен номер пред данъчните власти в Германия, Швеция, Малта и т.н.

Мярката, която ЕК предлага, ще подобри трансграничното сътрудничество и контрола.

РАЗПОКЪСАНИЯТ ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР насърчава компаниите и физическите лица да се възползват от "вратичките" в данъчните системи на различните държави членки. Доста използван трик е да се прехвърлят приходи към страните с ниски данъци, каквито са много източноевропейски държави.

В ОТДЕЛНИТЕ ДЪРЖАВИ данъкоплатците си имат отличителни номера - в България например всяка фирма си има ЕИК код, с който лесно се следят финансовите й операции. Когато обаче компанията работи и в други държави от ЕС, националните власти трябва да разчитат на информацията, предоставена от колегите им в чужбина. Обменът на тази информация не се осъществява автоматично. ЕК смята, че този процес е прекалено тромав и усложнява разкриването на незаконни практики.

ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕДИННИЯ ДАНЪЧЕН НОМЕР обаче няма да реши проблемите на Европейския съюз, казва в предаването „Брюксел 1“ председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономка Красен Станечев.

„Има легитимни причини за съществуването на офшорните зони. Би било икономическо самоубийство да бъдат премахнати данъчните убежища. Около 80% от хедж фондовете са регистрирани именно там. Това важи и за много застрахователни компании”, казва от своя страна Мартин Цанов, анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. По думите му фактът, че в такива страни се перат пари, не бива да става причина за въвеждане на ненужни ограничения. „Трябва да се разграничават видовете парични потоци. Затова е толкова важен обменът на информация между отделните държави", казва експертът.

СПОРЕД ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на управителния съвет на Института за пазарна икономка Красен Станечев, в тези зони сигурността е по-висока и корупцията е силно ограничена. “Проблемът в Кипър, като данъчно убежище, е на банките, а не толкова следствие е от високия външен дълг на страната”, обяснява икономистът. По думите му благодарение на тези зони има растеж, а увеличаването на рестрикциите за тях ще доведе до загуби за по-бедните държави.

Станчев казва още, че въвеждането на единния данъчен номер няма да реши проблемите на Европейския съюз, а дори може да доведе до двойно облагане в различни страни.

 

 
* Bulgaria On Air носи пълната отговорност за съдържанието на статията, която при никакви обстоятелства не може да се приема като официално мнение на Европейския съюз и Европейския парламент.

Статията е публикувана с финансовата помощ на Европейския съюз и Европейския парламент, в изпълнение на Грантов договор за дейност №  COMM/SUBV/2012/01/0032, към Договор за партньорство, реф. № COMM/2012/FRA/01/0203