Холандия няма да изпълни изискванията за бюджетен дефицит (видео)

С допълнителни мерки за икономии следващата година ще се вместим в заложените рамки, коментира премиерът Рюте пред Bloomberg.

20.06.2013 | 16:11
Холандия няма да изпълни изискванията за бюджетен дефицит (видео)

Холандия ще се придържа към плана за стабилност и растеж, коментира премиерът Марк Рюте в интервю за Bloomberg.
Заложили сме програма, според която трябва да спестим 15 милиарда евро за 7 години.

„Ще приложим всички необходими реформи на пазара на труда, в здравеопазването, в образованието, за да задвижим отново икономиката. Те имат широка обществена и особено социална и политическа подкрепа“, отбеляза Рюте. Той коментира, че страната няма да успее да се вмести в изискванията на ЕС за бюджетен дефицит тази година. Единствено повишение на данъците би осигурило постигане на целта, но „ние няма да предприемем тази стъпка,“ коментира Рюте.
„Догодина ще се придържаме към препоръките на Европейската комисия. През 2014 ще приложим допълнителни икономии за 6 милиарда евро“, обясни холандският министър-председател. Той допълни, че е против противопоставянето „икономии или реформи“.

„Икономиите означават реформи. Чрез икономии можем да отделим повече възможности за развитие на частния сектор, за инвестиции“, обясни холандският премиер.

По думите на Рюте противопоставянето между икономиите и растежа също не са правилни.

„Трябват ни и двете. Ако не въведете в ред публичните финанси, ще загубите доверието на Moody's и останалите рейтингови агенции и най-вече на собствения си народ. Хората ще разберат, ако планирате бъдещо увеличение на данъците. Затова трябва да държите в ред публичните си финанси. Но за да стане това трябва да направите реформи, особено на пазара на труда и в здравеопазването“, обясни холандският премиер.