Пазарът на смартфони в Япония се развива с бързи темпове (видео)

Sony отчита рекордни продажби на модела Xperia Ace.

20.06.2013 | 12:47
Пазарът на смартфони в Япония се развива с бързи темпове (видео)
Пазарът на смартфони в Япония се развива с бързи темпове (видео)

Пазарът на смартфони в Япония се развива с все по-бързи темпове, а компании като Sony успяват да се възползват максимално от тази тенденция.

Компанията претърпя драматичен обрат в последно време, благодарение на ръста в продажбите на смартфони в Япония, отбелязва редакторът на Bloomberg Аика Нанао.

Само за четири седмици компанията успя да удвои дела си на този пазар до близо 36%, докато Apple претърпя спад до 25 на сто.

Най-новият телефон на Sony- Xperia Ace, e най-популярния в своя клас.

Повече от 60% от мобилните телефони в Япония все още са в класа на обикновените устройства, но до края на следващата година се очаква смартфоните вече да заемат първата позиция по пазарен дял.

Един от основните двигатели за нарастващата популярност на Sony в Япония е ДоКоМо. Това е най-големият мобилен оператор в страната, който обаче не предлага продуктите на Apple в своята мрежа.

Цената също е фактор - ДоКоМо продава Xperia със значителна отстъпка.

С тази отстъпка Sony Xpreia Ace струва около 52 щатски долара. Това е много по-евтино от конкурентния Sharp Aquos, който струва повече от 450 долара. Въпреки че телефоните на Sharp имат много предимства, например по-дългия живот на батерията, по-добрия дисплей и повече памет, хората предпочитат Sony заради отстъпките.

Преди месец изпълнителният директор на Sony Казуо Хираи заяви, че смартфоните са крайъгълния камък в неговия план за съживяване на компанията. Засега изглежда, че поне в Япония тази стратегия работи.