Съседни страни имали интерес да купуват ток от България

Таксите за пренос спират експорта, коментира Драгомир Стойнев.

15.06.2013 | 17:36
Съседни страни имали интерес да купуват ток от България
Съседни страни имали интерес да купуват ток от България

Сърбия и Македония имат интерес да внасят ток от България, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев при посещението си днес в „Мини Марица Изток”. Турция също е вариант, допълни той, цитиран от пресслужбата на ресорното министерство.

Пречка за износа е въведената миналата година такса пренос. По думите му от неосъществен експорт до момента България е загубила 1.5 млрд. лева.

„Възможно най-бързо трябва да намалим таксите върху износа на електроенергия, които в момента са 34 лева, а трябва да станат около 10. Работим върху тази краткосрочна цел, която трябва да сложи началото на стабилизиране на енергийния отрасъл и на нормализиране на отношенията в него”, каза още министър Драгомир Стойнев.

Приходите от износа на електричество ще дадат възможност на производителите на електроенергия да се разплатят с мините в срок. „Така няма да има сътресения и за минния сектор”, смята още новият министър.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разговаря днес с ръководството, работници и синдикални лидери в минното предприятие. Работниците поставиха пред министъра множество въпроси, свързани със заплащането им, сигурността на работа, поръчките и устойчивото развитие на предприятието. Те го уведомиха, че през последните години в предприятието не са правени никакви инвестиции, което поставя под въпрос и безопасните условия на труд на работниците.

„Мога да гарантирам, че нашата цел е да запазим дружеството държавно.  То е стратегическо за българската енергетика и енергийната сигурност на страната. През последните години държавата не е имала адекватна политика към него и то в момента е в тежко състояние. Не знам дали целта не е била приватизация, но това категорично няма да се случи”, обясни министърът.

В последните дни е имал интензивни разговори с всички производители на електроенергия, които също са загрижени за състоянието на системата. Затова министър Стойнев смята, че всички трябва да направят разумен и възможен компромис, за да се върви към нейното балансиране.