fallback

Кои са рисковете пред бюджета

По-лошото развитие на европейската икономика от очакваното, е основната причина за ревизирането на прогнозите, твърди Лъчезар Богданов.

14.06.2013 | 12:59

„Разликата в прогнозата на премиера Пламен Орешарски за ръст от 1% на БВП и заложените 1.9 на сто в края на миналата година, всъщност не е толкова голяма“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов. Основната причина за тази прогноза е по-лошото развитие на европейската икономика от очакваното, уточни анализаторът.

Дори ядрото на еврозоната да влиза в стагнация, заяви икономистът спадът през пролетта на цените на основни суровини, които България изнася няма как да не повлияе на ръста на БВП. „Този спад е и една от причините за притесненията на премиера относно приходната част на бюджета. Другата причина за притесненията относно приходната част на бюджета е свързана със събираемостта на данъците и работата в тази насока на съответните институции. Наблюдава се негативно въздействие върху българската икономика по линия на външните пазари“, заяви икономистът. Другият основен риск идва от вътре, уточни още Богданов. По думите му пзарът на труда у нас е много фрагментиран, а бизнесът продължава да се притеснява да наема кадри, дори когато не е в стагнация.

Целия разговор може да видите ТУК.

fallback
fallback