Недостигът на свежи пари в Китай повлия на междубанковите лихвени проценти

За последните седем години подобни резки повишения са наблюдавани пет пъти.

13.06.2013 | 15:15
Недостигът на свежи пари в Китай повлия на междубанковите лихвени проценти

Лихвите на междубанковия пазар в Китай се повишиха до най-високите си нива за последната година. Това беше поредният сигнал за острата нужда от свежи пари на финансовите пазари в Поднебесната империя.

Подобна тенденция, която стана факт миналия петък, не се наблюдава много често, коментира Зеб Екърт от Bloomberg Television.

„Ако погледнем графиката за последните седем години, ще забележим че индексът на междубанковите лихви в Шанхай е отчитал такива резки повишения само пет пъти.

Първият от тях беше точно преди разразяването на световната финансова криза. Следващите два случая бяха в периода, когато инфлацията и цените на недвижимите имоти достигнаха върхови стойности.

Следващият скок на междубанковите лихви беше през 2012 година, когато икономическият растеж падна под 9%.

А последният, най-пресен пример беше от миналия петък. Забележете още, че през 2009 година, когато Пекин наливаше милиарди долари в икономиката, лихвите бяха на рекордно ниски нива заради изобилната ликвидност,“ коментира Екърт.

Според данните на Bloomberg, индексът на междубанковите лихви се превръща с ключов водещ индикатор за бъдещите действия на управляващите. Въпросът е какво ще бъдат следващите им стъпки. Мнението на редица анализатори е, че ръцете на властите са в известна степен вързани- било заради икономическите реалности, било заради натиска за реформи.

Вариантите на Централната банка за справяне с проблемите на ликвидността са: основните лихвени проценти, нивото на задължителните банкови резерви, интервенциите на пазара и административните мерки, коментира Екърт.

Състоянието на междубанковото кредитиране е свързано с имотния пазар.

Вниманието на анализаторите е насочено от една страна към ипотечното кредитиране, и от друга към  сенчестото банкиране, което стои встрани от банковите баланси.

Според експертите от Bank of Communications ръстът на лихвите по междубанковите кредити и сривът на капиталовите пазари с 25% за последните пет години са индикация за това, което ще последва. „Проблемът е комплексен, но дава известна представа за това в каква посока е най-вероятно да се движат китайските финансови пазари през следващите месеци и години', обобщават експертите от Bloomberg.