fallback

Фирми от сивата икономика да нямат достъп до обществени поръчки, настояват синдикати

Бизнесът иска равнопоставеност на участниците в конкурси за държавни и европейски средства.

11.06.2013 | 09:44

И бизнесът, и синдикатите застанаха зад идеята за промяна на Закона за обществените поръчки. Искането на бизнеса е в новата нормативна уредба да бъде заложено изискване за равнопоставеност между участниците в конкурсите за обществени поръчки. Равният достъп трябва да е, както за главните изпълнители и подизпълнителите, така и между възложителите, коментира в ефира на Bulgaria On Air инженер Стефан Чайков, председател Българската браншова камара "Пътища". Той обясни, че досега цялата тежест се е прехвърляла върху изпълнителя, в резултат на което голяма част от компаниите са били  декапитализирани заради невъзможност да покрият разходите си.

Синдикатите ще настояват пред новите управляващи фирми, които не спазват трудовото законодателство и "реално работят на сиво“, да не бъдат допускани до конкурси за обществени поръчки, коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Това изискване следва да важи, както за изпълнителя, така и за подизпълнителите на проектите, коментира инж. Чайков. Той допълни, че стимулите за бизнеса и облекчаването на работодателите са средствата за постигане на крайните цели, които са създаване на заетост и добри доходи.

По думите му, ако  обещанията бъдат спазвани, резултатите следва да бъдат видими в края на мандата на правителството. Според Николай Ненков има риск от неизпълнение, ако мерките не бъдат добре формулирани, ако сроковете за изпълнение не са точно преценени и ако не бъде осигурен необходимия контрол. Той заяви, че не очаква да има нови протести заради сметките за ток.

Според инж. Стефан Чайков, ако правителството покаже готовност за диалог и предприеме реални стъпки до есента, хората няма да протестират.

„За бизнеса най-важна е предвидимата и спокойна среда, в която да планира собственото си развитие“, коментира още председателят на Българската браншова камара "Пътища". Той допълни още, че основният ресурс за разрастване на икономиката ще са еврофондовете. Вариантът за увеличаване на държавните инвестиционни заеми за бизнеса също е добра идея, заяви Чайков.Синдикатите ще настояват за 10% увеличение на доходите на година, за въвеждане на необлагаем минимум и за вдигане на минималната работна заплата до 340 лева, заяви Ненков. Той обясни, че вариантите за създаване за заетост са два- чрез стимулиране на бизнеса и чрез държавно и европейско субсидиране за разкриване на почасова работа.Бизнесът и синдикатите заявиха готовност да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. За целта трябва да бъде премахната поправката към  Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, обясни Ненков.

fallback
fallback