Йордан Йорданов: Необходима е енергийна стратегия до 2050

Едва след четири години може да се говори за нови мощности, твърди Димитър Иванов.

07.06.2013 | 10:35
Йордан Йорданов: Необходима е енергийна стратегия до 2050
Йордан Йорданов: Необходима е енергийна стратегия до 2050

В България липсва адекватно направена енергийна стратегия, твърди бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Йорданов пред Bulgaria On Air. По думите му стратегията, приета преди две години не отразява състоянието на сектора, а през последните месеци се установи, че не е разчетена по начин, който да създава възможно най-добрите условия българските граждани.

Необходим е план до 2050 г., а в него да се обособят и други - краткосрочни и средносрочни, каза още той.

 „В следващите четири години не трябва да се говори за атомна енергетика и нови мощности“, категоричен е Димитър Иванов, бивш зам.-председател на парламентарната енергийна комисия. Според него сега трябва да се ремонтират V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“– „Разговорът за новите мощности може да започне едва към края на десетилетието“. Иванов също потвърди тезата, че трябва да се изготви дългосрочна стратегия, за да може енергетиците да се съсредоточат върху задоволяване на нуждите на населението в следващите десетина години.

 Времето, за което се построява един реактор - от взимане на решението на правителството до пускането в експлоатация, е близо 10-12 г. - „например “Белене“ беше размразен през 2004 г., но досега не е получил лиценз“, каза Йорданов.

 По думите му, ако се вземе решение за осъществяването му, ще са необходими две години за рестарт, а за строеж към „Козлодуй“ ще е необходимо да се премине през цялата процедура. Йорданов смята, че засега е необходимо да се преосмисли кога и каква мощност е необходима в страната.

 „Енергийната мафия в страната обаче няма да допусне подобряване на услугата“, категоричен е Иванов. „През 1997г. и 1998г. енергетиката беше социалистическа, но решихме да оставим седем доставчика (дотогава бяха над 20), които в последствие се окрупниха в три. След 7-8 год. Създадоха безумната структура Български енергиен холдинг – всички тези неефективни действия в последните 20 години са причина за източването на няколко милиарда лева енергийни пари – поне един реактор“, коментира експертът.