Световната финансова система е изправена пред сериозни предизвикателства

Капиталовите потоци в Европа преди кризата са направили финансовата й система уязвима от волатилността, смята Харухико Курода.

29.05.2013 | 16:28
Световната финансова система е изправена пред сериозни предизвикателства
Световната финансова система е изправена пред сериозни предизвикателства

Световната финансова система е изправена пред сериозни предизвикателства, заяви управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, предаде Bloomberg. Той ги определи като финансова "трилема", която в бъдеще може да доведе до мащабни сътресения.

 В рамките на конференция, организирана от ЯЦБ, Курода изрази становището си за предизвикателствата, пред които са изправени световните лидери:

 „Построяването на нова глобална финансова система, в условията на трилемата на световните пазари, не е лесна задача. Дори да успеем да изградим такава система, която да е стабилна в настоящия момент, едва ли ще издържи вечно. В тази връзка, в бъдеще можем да станем свидетели на такава мащабна финансова криза, която ще е отвъд границите на нашето въображение“.

 Директорът на ЯЦБ допълни, че еврозоната е изправена пред същата "трилема". Според него Европа се е радвала на нарастващите глобални капиталови потоци преди кризата, в същото време обаче са направили финансовата й система уязвима от волатилността. Именно това е довело до валутни флуктуации и е извадило на бял свят монетарните несъвършенства. Тези проблеми давали възможност за създаване на нова, по-добра финансова система, според финансиста.

 „Всичко това показва, че амбициите на Курода се простират отвъд стимулирането на японската икономика. Той се опитва да даде своя глобален принос, на фона на японския монетарен експеримент", коментира изявлението на директора на ЯЦБ журналистът от Bloomberg Аика Нанао.