fallback

И Великобритания против антидъмпинговите мита в ЕС (видео)

Европейската комисия среща все по-голяма съпротива срещу идеята за допълнително облагане на китайските соларни панели.

28.05.2013 | 15:04

И Великобритания застана твърдо срещу въвеждането на антидъмпингови мита в Европейския съюз върху китайски слънчеви панели. Новината дойде ден след като и Германия застана на същата позиция. Към момента е известно, че поне 14 от общо 27-те страни-членки на общността се противопоставят на подобна мярка, съобщават източници на агенция Reuters.

Европейската комисия среща все по-голяма съпротива срещу идеята да въведе допълнително облагане при вноса на соларни панели и телекомуникационно оборудване от Китай.

Причина за предложението станаха съмнения, че китайските компании предлагат продуктите си на дъмпингови цени, изтласквайки от пазара европейските производители.

До момента е известно, че Франция и Италия подкрепят въвеждането на допълнителните мита. Срещу предложението са Великобритания, Холандия и Германия.

След срещата си с китайския премиер Ли Къцян германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще направи опит да избегне налагането на наказателни такси с цел да се предотврати търговска война между ЕС и Китай.

Китай твърдо се противопостави на намеренията на Европейската комисия и комисаря по търговията Карел де Гухт, който настоя за въвеждането на временни мита в размер на 47% от стойността на соларните панели след 6 юни.

Преди ден в Брюксел се проведе двустранна среща между комисар де Гухт и представителя на Китай по въпросите на международна търговия Джун Шан. По време на срещата Джун заяви, че действията на Европейската комисия ще навредят на засегнатите сектори и заетостта в тях и ще влошат цялостните двустранни икономически и търговски отношения. Ако бъде открито разследване, то ще бъде най-голямото, предприемано от Брюксел, тъй като само до този момент стойността на внесените в Европа китайски слънчеви панели надхвърля 21 милиарда евро.

Миналата година САЩ въведоха подобни допълнителни мита върху вноса на китайските слънчеви панели.

fallback
fallback