fallback

Печатането на пари за банките не дава особен резултат, според експерт

Банковата система се е превърнала в скандален бизнес, заяви за предаването “Boom& Bust” Гордън Кеър, коментатор за Bloomberg и The Guardian.

26.05.2013 | 16:42

Европейската централна банка разчита твърде много на политиката по печатане на пари, заяви за предаването  “Boom& Bust” Гордън Кеър, коментатор за Bloomberg и The Guardian. Според него тази стратегия, насочена към спасяването на банките, през последните пет- шест години не е дала достатъчно добър резултат.

„Регулаторът на всички институции за финансови услуги във Великобритания ясно заяви на хората, че започне ли веднъж печатането на пари, няма да има край. Трудно е да се върнеш назад, когато в резултат цените на активите вече са се покачили. Когато бъде изтеглена тази допълнителна парична база от банките, цените ще се сринат”, коментира Кеър. 

По думите му „банковата система, и по-точно големите банки в САЩ и Великобритания, се е превърнала в  скандален бизнес през последните години". Кеър коментира, че една част от хората, които управляват банковите институции са по-притеснени за сметките си, отколкото за икономическото здраве на нацията. Тези хора имат "достатъчно силно лоби, включително и в Европейския парламент, за да не позволят коренна промяна на политиките", заяви експертът.

Според Кеър България може да мисли за членство в еврозоната след като регионът, ползващ общата европейска валута, реши икономическите си проблеми.

Гордън Кеър е експерт по въпросите на дълговата криза, коментатор за Bloomberg и The Guardian, автор на специализирани издания и публикации по въпросите на финансовия риск.

Цялото интервю може да гледате в предаването "Boom& Bust" в минутите след 17.30.

fallback
fallback