Печатането на пари за банките не дава особен резултат, според експерт

Банковата система се е превърнала в скандален бизнес, заяви за предаването “Boom& Bust” Гордън Кеър, коментатор за Bloomberg и The Guardian.

26.05.2013 | 16:42
Печатането на пари за банките не дава особен резултат, според експерт
Печатането на пари за банките не дава особен резултат, според експерт

Европейската централна банка разчита твърде много на политиката по печатане на пари, заяви за предаването  “Boom& Bust” Гордън Кеър, коментатор за Bloomberg и The Guardian. Според него тази стратегия, насочена към спасяването на банките, през последните пет- шест години не е дала достатъчно добър резултат.

„Регулаторът на всички институции за финансови услуги във Великобритания ясно заяви на хората, че започне ли веднъж печатането на пари, няма да има край. Трудно е да се върнеш назад, когато в резултат цените на активите вече са се покачили. Когато бъде изтеглена тази допълнителна парична база от банките, цените ще се сринат”, коментира Кеър. 

По думите му „банковата система, и по-точно големите банки в САЩ и Великобритания, се е превърнала в  скандален бизнес през последните години". Кеър коментира, че една част от хората, които управляват банковите институции са по-притеснени за сметките си, отколкото за икономическото здраве на нацията. Тези хора имат "достатъчно силно лоби, включително и в Европейския парламент, за да не позволят коренна промяна на политиките", заяви експертът.

Според Кеър България може да мисли за членство в еврозоната след като регионът, ползващ общата европейска валута, реши икономическите си проблеми.

Гордън Кеър е експерт по въпросите на дълговата криза, коментатор за Bloomberg и The Guardian, автор на специализирани издания и публикации по въпросите на финансовия риск.

Цялото интервю може да гледате в предаването "Boom& Bust" в минутите след 17.30.