Отговорът на кризата е „повече Европа”, смята Марио Драги

Инвестираният политически капитал в еврото си е казал думата, коментира управителят на ЕЦБ.

24.05.2013 | 17:15
Отговорът на кризата е „повече Европа”, смята Марио Драги
Отговорът на кризата е „повече Европа”, смята Марио Драги

Покупките на облигации от страна на Европейската централна банка са изиграли своята роля, заяви управителят на Европейската централна банка Марио Драги на конференция в Лондон. По думите му вече се забелязва отчетливо подобрение на финансовата среда.
 
 „Миналото лято заявих, че когато хората говорят за нестабилността на еврото, подценяват политическия капитал, инвестиран в него. Оттогава насам беше мобилизиран огромен политически капитал. Отговорът на кризата е не "по-малко Европа" , а "повече Европа", заяви Драги. Той допълни, че предприетите мерки са дали глътка въздух на пазарите, обхванати от паника преди година. „Тя можеше да вкара икономиката в ситуация, в която фалитът би бил единственото възможно решение. Нямаше да могат да се правят никакви корекции. Вместо капитализирани банки и силна фискална позиция, щяхме да имаме финансов и икономически срив. Днес вече виждаме някои окуражаващи сигнали за подобряване на икономическата ситуация в Европа", обобщи Драги.
 
Според него ангажиментът на централната банка да купува държавни облигации помага за разпространението на намалените лихвени нива във всички части на Европа и най-вече в тези, които се нуждаят най-много от тях. Европейският валутен съюз е по-стабилен в сравнение с миналата година и пазарите са напълно уверени, че еврото е силна и стабилна валута, категоричен е управителят на ЕЦБ.