Румяна Георгиева: Износът на ток ще реши проблема на енергийната система

Зелената и кафявата добавка трябва да бъдат извадени от таксата за пренос, смята енергийният експерт.

23.05.2013 | 19:44
Румяна Георгиева: Износът на ток ще реши проблема на енергийната система
Румяна Георгиева: Износът на ток ще реши проблема на енергийната система

Износът на ток ще реши проблема на енергийната система, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Румяна Георгиева. По думите й от близо година експортът е блокиран, заради увеличението на тарифата на зелената енергия, която е част от таксата за пренос. 

„Търговците на електроенергия са задължени да плащат зелената компонента и това задължение се прехвърля към държавите, за които се изнася. Това е в абсолютно нарушение на договорите за търговията с другите страни,“ коментира Георгиева. Според нея конкурентоспособността на пазара ще се върне като бъдат премахнати компонентите за зелената и кафявата добавки.

С изказаната позиция се съгласи и главният редактор на сайта 3e-news Галина Александрова. Според нея следващото Народно събрание трябва да промени закона, така че добавките да бъдат включени в цената за тока, а не в таксата за пренос.

За да няма рязко увеличение в сметките на потребителите, част от разходите могат да бъдат поети от „Националния доверителен еко фонд”, коментира Александрова. Цената за износ обаче, ще стане отново конкурентна на пазара. Според нея ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица изток“ III трябва да излязат на свободния пазар и една от причините е, че „в момента им се плаща прекалено висока цена за студен резерв“. Друга причина е, че са силно замърсяващи за околната среда.

Галина Александрова коментира още, че цената на тока може да бъде задържана, но само като административна мярка. „Няма основания да очакваме задържане и понижение на цената на електроенергията. Проблемът не е във високите цени на тока, а във ниските доходи. Ако се понижи цената, ще доведе до декапиталиция на дружествата“, коментира главният редактор на сайта 3е-news. По думите й някой трябва да плаща направените инвестиции и най- справедливият начин е да се разпредели по веригата сред всички потребители. Според нея, идеята потребителите, които потребяват по-малко да плащат по-малко, не е работеща. Тя припомни, че подобно разделение е имало до 2005 и щом е било отменено, значи е имало причина.
Енергийният експерт Румяна Георгиева допълни, че двойната тарифа би имала смисъл, за да се стимулира наистина по-бедните домакинства да потребяват по-малко електроенергия.