Китайското производство се забавя (видео)

Част от инвеститорите изчакват да видят как ще потръгне изпълнението на реформите на новото правителство.

23.05.2013 | 16:06
Китайското производство се забавя (видео)
Китайското производство се забавя (видео)

Индексът на активността в китайската промишленост пада до 49.6 пункта през май, показват предварителните данни на HSBC. За сравнение през април бяха отчетени 50.4 пункта. Стойности под 50 пункта сигнализират свиване на производствените мощности.

„Данните не са много окуражаващи, коментира пред Bloomberg Фред Нойман от HSBC. - "Всъщност ако погледнем съставните компоненти, можем да очакваме и още по-слаби данни. Например индексът на заетостта отново е на нива под 50, които предполагат съкращаване на работни места. Новите поръчки също се понижават, докато в същото време запасите растат. Това значи, че предприятията ще продължат да свиват производството през следващите месеци."
По думите на Нойман слабите данни за промишлеността се дължат на външни фактори.

„Експортът е под натиск. Европа, която е най-големият експортен пазар, все още не показва признаци на съживяване. Но в същото време има и вътрешни фактори, които оказват влияние. Именно там правителството може да помисли за нови стимули през следващите няколко месеца. Например под формата на инфраструктурни проекти, за да може да подкрепи растежа. Предполагам че през идните месеци ще се говори още за това."

Нойман коментира, че до края на годината ще стане ясно дали влятата в началото на годианта ликвидност ще даде резултат. Той подчерта, че досега  само недвижимите имоти показват добра възвращаемост. Ако през „следващите месеци не видим и други добри резултати, би означавало, че  кредитната експанзия сама по себе си вече не подпомага растежа."

Изглежда в момента новата администрация изчаква да види как ще потръгне изпълнението на новите реформи. „Това ще даде яснота на компаниите и те могат да започнат да инвестират отново. Но докато правителството не представи подробните си планове за следващите две-три години, е по-вероятно частният бизнес да предпочете да остане в изчаквателна позиция," смята експертът от HSBC.