fallback

Спад на Уолстрийт след речта на Бернанке (видео)

Управителят на ФЕД загатна, че може да свие финансовите стимули.

23.05.2013 | 14:40

Инвеститорите на Уолстрийт реагираха силно негативно след вчерашното изказване на управителя на Федералния резерв Бен Бернанке. Той загатна, че институцията може да прибегне до свиване на финансовите стимули.

"Бернанке със сигурност не иска да предприема нищо прибързано,“ коментира Робърт Баур от Principal Global Investors. - Той наблегна на това в последното заседание на Фед. Коментарите му за евентуално свиване на стимулите бяха направени по-скоро, за да балансират позицията. Защото те могат и да увеличат стимулите, ако икономиката не се съживи. Но за момента икономическите показатели са добри и е много вероятно в края на тази или началото на следващата година Фед да започне да намалява покупките на облигации."

Според Майкъл Дюкър от Russel Investments изказването не е било силно, но въпреки това реакцията на пазарите е била силно негативна.

"Аз мисля, че Фед първо ще свие покупките на ипотечни инструменти и чак след това покупките на държавни ценни книжа. Вероятно това ще стане през четвъртото тримесечие на годината. За мен лично изявлението на Бернанке не беше стряскащо," коментира Дюкър.

Кърк Хартман, който управлява фондове на стойност 330 милиарда долара, очаква известна корекция на капиталовия пазар.

"Имахме много силен ръст тази година и мисля, че той ще продължи“, коментира  Хартман. - „По-рано през годината споделих, че индексите ще се повишат с около 20%. Смятам обаче, че сега ще видим леко отстъпление. Не знам дали управителят Бернанке го направи нарочно, но свърши добра работа, като "приземи" пазарите. Защото те наистина имаха нужда от корекция."

fallback
fallback