БДЖ купува нови влакове за 600 милиона лева през 2014 (видео)

С 1.5 милиарда лева ще бъдат строени жп линии, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият транспортен министър Ивайло Московски.

10.05.2013 | 12:11
БДЖ купува нови влакове за 600 милиона лева през 2014 (видео)
БДЖ купува нови влакове за 600 милиона лева през 2014 (видео)

600 милиона лева за купуване нови влакове са осигурени за 1 януари 2014. С други 1.5 милиарда лева ще бъдат строени нови железопътни линии, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият транспортен министър Ивайло Московски. Той отново заяви, че приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ е жизнено важна за железницата, за да бъде отпуснат нов заем за компанията. Реално дружеството е във фалит, а усилията са насочени към неговото спасяване. Препоръките на Световната банка и на други експерти са за развитие на компанията „Пътнически превози“, която остава държавна собственост, коментира Московски. Той заяви, че икономическата програма на ГЕРБ е базирана на реални и прагматични изчисления.  

Енергийната ефективност и електронното управление са сред приоритетите на бившите управляващи.

„Имаме национална стратегия за енергийна ефективност, която да стартира при първоначална 100-процентна инвестиция от държавата,“ коментира Московски. Той уточни, че за целта ще бъдат ползвани пари от еврофондовете в размер от 2 милиарда евро.  Гражданите, които се включат в програмата, ще плащат усреднени сметки за електричество в следващите две години. Чрез икономиите след санирането, които се очаква да бъдат в рамките на 30 до 50%, ще бъдат изплатени и държавните разходи по проекта, обясни бившият министър. Той допълни, че ГЕРБ ще продължи политиката на служебния кабинет по отношение на електронното правителство. По неговите думи до две години е напълно възможно да бъде завършена централизацията на електронните услуги.