Словения със строги мерки, за да избегне спасителната помощ

Очаква се Любляна да събере около един милиард евро от икономии и данъци.

09.05.2013 | 18:32
Словения със строги мерки, за да избегне спасителната помощ
Словения със строги мерки, за да избегне спасителната помощ

Словения предприе мерки, с които се надява да избегне международната финансова помощ. Планът предвижда приватизация на 15 държавни фирми, включително и втората по големина банка, най-големият телеком и националната авиокомпания. Правителството днес е взело и решението за увеличение на ДДС от юли - от 20% на 22%.

Очаква се Словения да спести около един милиард евро от икономии и данъци, обясни финансовият министър Урош Чуфер. Премиерът Аленка Братушек отбеляза, че бюджетният дефицит ще се увеличи до 7.8% от БВП тази година, но правителството има за цел да го намали до 3.3% през 2014.

Тя обясни, че кабинетът е взел решение да не въвежда засега кризисен данък от между 0.5% и 5% върху всички заплати, но идеята ще се използва като резервен вариант, ако мерките не донесат очакваните приходи.

Правителството на Братушек състави плана само няколко седмици след избирането си. Икономиката на страната е в рецесия от 2011, а Любляна се надява да избегне примера на други затруднени държави от еврозоната, взели спасителен заем в замяна на наложени тежки условия.

Преди няколко дни еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че Словения може да избегне международна финансова помощ, ако реагира бързо и намали бюджетния си дефицит. Брюксел наложи краен срок на Братушек за представяне на плана с мерки, който да представи до края на седмицата.

По думите на премиера програмата ще позволи на страната да остане напълно суверенна държава.