fallback

„Енерго-Про” глобен с над 1.6 милиона лева

Доставчикът е злоупотребил с господстващото си положение.

09.05.2013 | 17:37

Доставчикът на ток в Североизточна България „Енерго-про” е глобен с 1 687 484 лева заради злоупотреба с господстващото си положение, когато през септември миналата година спря електрозахранването на ВиК-Добрич, обявиха от Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК е установила нарушението през март, но изчакваше възраженията на компанията, преди да определи санкцията. Подобна глоба от 1.1 милион лева, но за пет различни нарушения през 2008 получи ЧЕЗ. Върховният административен съд обаче я намали тогава до 250 хиляди лева.

Спряното електрозахранване на помпените станции на дългогодишния длъжник на енергото остави без вода част от жителите на Добрич и според комисията „Енерго-Про“ е увредил интересите на потребителите.   Установено е, че водният оператор плаща вноски по споразумение за разсрочено плащане на дълговете си към доставчика, но бил затруднено от големия размер и на текущите задължения.

От КЗК посочват, че “Енерго-Про“ е бил наясно, че тези дългове са заради невъзможността самото ВиК да си събере сметките. Преди да му спрат тока е трябвало да се съобразят с опитите на клиента добросъвестно да си плаща разсрочените сметки.

fallback
fallback