fallback

Преговаряме с Турция за внос на българска електроенергия, каза Асен Василев

От първи юли цената на тока може да остане същата, смята ресорният министър.

09.05.2013 | 14:16

Водим преговори с Турция да активира вноса на българска електроенергия, обяви министърът на енергетиката Асен Василев пред БНР. Целта е да се нормализира производството в страната, което в последните два месеца е ограничавано заради рекордно ниското потребление, както и спада в износа заради прекалено високите такси за транзита на потоците по мрежата на „Електроенергийния системен оператор”.

Търговският обмен на електроенергия с Турция беше възобновен през 2011. Преди това обаче имаше дългогодишно прекъсване заради спорове между двете страни около строежа на хидрокаскадата “Горна Арда“.

Намерени са частично резерви за задържане поскъпването на цената на въглищата от държавните Мини “Марица Изток“, а ТЕЦ "Марица изток 2“ е внесла доклад в ДКЕВР, с който предлага да се намали цената на тока й. Ако регулаторът се съгласи, мегават електроенергия от държавната електроцентрала ще се продава за 63 лева вместо за сегашните 66 лева.

От първи юли цената на тока може да остане без промяна, каза още ресорният министър. Дебатите по системата за ценообразуването не са приключили все още, но вариантът да се запази цената на тока съществува, смята Василев.

Той обясни още, че Валентин Николов продължава да е директор на АЕЦ „Козлодуй”, защото правителството щяло да направи конкурси за професионален мениджмънт в областта на енергетиката.

Относно поисканата му оставка от Българската фотоволтаична асоциация Василев каза, че е имал среща с асоциацията, на която са обсъдили проблемите. Очаква да се започнат преговори, за да се подпомогне развитието на зелената енергия в България.

fallback
fallback