fallback

Светослав Иванов: България пропусна шанса да бъде газифицирана при абсолютно пазарни условия

Първите стъпки за освобождаването на газовия пазар в страната се правят девет години след планираната начална дата, коментира заместник-директорът на "Овергаз".

02.05.2013 | 11:29

Девет години след заложената дата за либерализация на българския газов пазар се правят първите стъпки в тази посока, коментира за Bulgaria ON AIR заместник-изпълнителният директор на „Овергаз“ Светослав Иванов. - „В резултат България пропусна шанса да бъде газифицирана при абсолютно пазарни условия, без намесата на държавата“.

Българският газов пазар трябваше да бъде освободен през 2004, поне за стопанските потребители. Оттогава формално те имат право да избират доставчик. За останалите потребители газовият пазар трябваше да бъде освободен на 1 юли 2007. „Към края на април 2013 няма как да кажем, че пазарът е свободен, тъй като не е,“ коментира Иванов и допълни, че има много конкретни аргументи за това твърдение. Първите стъпки в тази посока обаче са факт.

По думите на заместник-изпълнителния директор на „Овергаз“ пазарът на природен газ в България има голямо бъдеще, стига да бъдат създадени условия за конкурентното му развитие. Според него по икономическа изгода и екологични показатели природният газ е енергиен източник без конкуренция.

Вижте цялото интервю от видео файла.

fallback
fallback