fallback

Екоминистерството одобри „Набуко”

Оценката за въздействието по околната среда показва техническия напредък на газопровода.

08.05.2013 | 17:18

Висшият експертен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри осъществяването на проекта за газопровода „Набуко”. България е втората държава след Унгария, която приключва успешно процеса по оценка на въздействието върху околната среда.

Докладът беше внесен в МОСВ през октомври 2012, а обществените обсъждания се проведоха през февруари в 30 засегнати общини.

Завършването на процеса по ОВОС в страната е важна стъпка за проекта и показва напредналата фаза в техническото развитие на “Набуко”, коментира Райнхард Мичек, управляващ директор на Nabucco Gas Pipeline International.

Преди два дни беше открита процедура за събиране на предложения за запълване на капацитета на тръбата, чийто строеж се очаква да започне през 2015, а експлоатацията - през 2019.

„Набуко” ще доставя каспийски газ до Централна Европа, като заобикаля Русия. На територията на България трасето е с дължина от 424 километра. След България тръбата ще прекоси  Румъния и Унгария до Баумгартен, Австрия. Предвидено е годишно да се пренасят до 31 милиарда кубически метра газ.

fallback
fallback