HSBC с двойна печалба от 8.43 млрд. долара

Положителните цифри са резултат от спадащи разходи на кредитора.

07.05.2013 | 15:58
HSBC с двойна печалба от 8.43 млрд. долара
HSBC с двойна печалба от 8.43 млрд. долара

Най-голямата европейска банка HSBC отчита близо двойно увеличение на печалбата преди данъчно облагане до 8.43 млрд. долара за първото тримесечие, съобщава британският вестник The Telegraph. Положителните цифри са резултат от спадащи разходи на кредитора, по-ниският размер на лошите кредити и ефектите на въведения тригодишен план за съживяване. За същия период на 2012 печалбата на банката е била близо два пъти по-ниска - 4.32 млрд. долара.

През първите три месеца на 2013 загубите от лоши заеми на HSBC намаляват с 51 на сто до 1.2 млрд. долара, а оперативните разходи се свиват с 10% до 9.35 млрд. долара след като банката съкрати разноските си и разпродаде част от бизнеса си, за да се възстанови от финансовата криза.

"Имаме добър старт на годината, с ръст в отчетната и основната печалба преди данъчно облагане. Тези резултати демонстрират нашия напредък в прилагането на стратегията си, която въведохме през май 2011", коментира Стюарт Гъливер, изпълнителен директор на банката.

За две години компанията е прекратила и разпродала над 52 от търговските дейности, а над 30 000 са съкратените служители. През март финансовият директор на HSBC Иън Маккей съобщи, че са възможни бъдещи спестявания на разходите от 1 млрд. долара през тази година, след като банката превиши поставената си цел и отстрани 3.6 млрд. долара разходи.