fallback

С 11% е поскъпнало телешкото месо за година (видео)

Цените на зеленчуците с най-голям скок тази година преди Великден, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Стоковата борса Едуард Стойчев.

30.04.2013 | 11:22

През последните месеци е налице тенденция за рязко поскъпване на цената на телешкото и свинското месо, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Той уточни, че увеличението е с 11% на годишна база за последните месеци. Преди година ръстът при цените на месото за същия период е бил в рамките на около процент, коментира Стойчев. Като цяло потребителската кошница бележи ръст от около 15% на годишна база. Скок в цените на яйцата и агнешкото месо не се очаква. Зеленчуците обаче, вече сериозно са се поскъпнали. С 85% е скочила цената на картофите, на салатите с 60 %, на ябълките и репичките-с 20 %, отбеляза Стойчев.

Водещата причина за безконтролното поскъпване на плодовете и зеленчуците е нерегламентираният внос. Решението на проблема според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е абсолютно всички стоки, които минават през страната, да бъдат регистрирани и проследени къде отиват и дали е им е внесено ДДС. По думите на Стойчев от скрито ДДС, данък печалба и осигуровки държавата губи около 1 милиарда лева годишно. По думите му най-често вина за контрабандата имат земеделски производители, които лесно се регистрират като такива.

70% от хранителните стоки у нас са внос, коментира още Стойчев. Положителната новина е, че постепенно се разчупва ледът между големите търговски вериги и българските производители. Преговорите между малките производители и търговските вериги се активизират, като крайната цел е да има общи правила и българските производители да успяват да спазват условията.

fallback
fallback