Moody`s запази кредитния рейтинг на Италия

Негативната перспектива остава, въпреки икономическата устойчивост на страната.

27.04.2013 | 10:33
Moody`s запази кредитния рейтинг на Италия

Международната рейтингова агенция Moody`s потвърди дългосрочният рейтинг по облигациите на италианското правителство на ниво Baa2, запазвайки и негативната перспектива по него, става ясно от нейно съобщение, публикувано на официалния ѝ уебсайт. От Moody's потвърждават и краткосрочния кредитен рейтинг на страната.

Основни причини за решението са, че лихвите по държавните облигации остават сравнително ниски и че третата икономика в еврозоната е постигнала първичен бюджетен излишък (преди плащането на дължимите вноски по своя дълг).

От Moody's подчертават икономическата устойчивост на страната, подкрепяна от силно диверсифицираната италианска икономика, относително ниската задлъжнялост в частния ѝ сектор и възможността за финансова подкрепа от партньорите на страната от еврозоната, ако такава се налага, като се има предвид и напредъкът по отношение на финансовата консолидация през последните години.

Най-големите минуси на италианската икономика, според базираната в САЩ международна агенция, са слабите перспективи за нейното съживяване и ниската й конкурентоспособност, що се отнася до цените на труда.

Освен това от Moody's изтъкват и нарасналия риск, че италианските власти може да изгубят доверието на инвеститорите, а по този начин – и достъп до пазарите на частен капитал, вследствие на политическата безизходица и породената от нея несигурност по отношение на бъдещите насоки на политиката на страната.

От рейтинговата агенция предупреждават още, че е възможно да понижат оценката си в средносрочен план, тъй като перспективата остава негативна.