fallback

Има нарушения в данъчния склад на „Лукойл”, категорични са митниците

Според наетата от петролното дружество компания уредите са инсталирани според изискванията.

26.04.2013 | 18:01

 Агенция „Митници” категорично заяви, че са установили нарушения в данъчния склад на „Лукойл Нефтохим”, съобщава агенцията.

Уредите на данъчна база „Продуктопроводи” до пласментно-снабдителна база „Илиенци” не са преминали метеорологичен контрол и не предават информация към митниците. Установени са тръбни отклонения, които дават възможност за заобикаляне на сензорите.

Агенцията отне лиценза на базата, която осигурява доставката на гориво до София, на 22 април. Те бяха установили, че средствата за измерване и контрол в данъчния склад не отговарят на изискванията. Компанията от своя страна оспори това в съда, който отмени разпоредбата на митниците, а след намеса на премиера Марин Райков започна повторна проверка, за която „Лукойл” нае трета страна - компанията за сертифициране SGS.

Според инспекцията на SGS уредите в точките на продуктопровода - Илиенци, Карнобат, Стара Загора, Ветрен, Пловдив и Ихтиман са инсталирани според изискванията на производителите и имат възможност за изпращане на данни в реално време до Агенция „Митници”.

Митниците очакват „Лукойл” да ги информира в какви срокове могат да отстранят констатираните несъответствия, за се приеме съвместен график за проверки, заявяват още от ведомството. В отговор малко по-късно петролното дружество уточни, че измервателните уреди не са подложени на тест в реално време, защото това трябва да стане в присъствието на митнически служители, а агенцията отказва да съгласува график.

fallback
fallback