Златните монети са новият хит на пазара (видео)

Търсенето на физическо злато се повишава. Анализ на Bloomberg.

25.04.2013 | 12:20
Златните монети са новият хит на пазара (видео)
Златните монети са новият хит на пазара (видео)

Продажбите на златни монети в Съединените щати се повишиха до тригодишен връх след срива на ценния метал. На фона на масовото печатане на пари и страховете от финансовата криза, все повече хора предпочитат реалните активи.

Американският монетен двор изчерпи някои от наличните си златни монети. Причина за това бе небивалото търсене на пазара. Ако погледнем графиката, бялата линия, ще видим невероятния ръст в цената на златото и последвалия го срив. Всички сме добре запознати с него. Жълтата линия пък показва ръста в продажбите на златни монети, които достигнаха тригодишен връх. Търсенето на физическо злато очевидно се повишава, на фона на падащите цени. Всъщност от началото на април са продадени общо 184 000 унции златни монети, което е близо три пъти повече от продадените през март. А април още не е свършил.

Федералният резерв всъщност е една от основните причини за интереса към златото, а и към всичко, което запазва стойността на парите. Защото цялото това печатане на пари накара хората да търсят реални активи? Златните монети се продават от 1986 година. Имаме и по-дългосрочна графика, която показва, че винаги, когато на пазара има някакви опасения, продажбите им рязко се повишават.