ДКЕВР ще намали цената на водата в София

Столичният концесионер не присъства на общественото обсъждане за поевтиняването на услугата.

23.04.2013 | 13:14
ДКЕВР ще намали цената на водата в София
ДКЕВР ще намали цената на водата в София

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще намали цената на водата в София с три стотинки (4%), въпреки протестите на „Софийска вода”. Общественото обсъждане в ДКЕВР за промяната приключи бързо, защото представители на дружеството отказаха да участват в него.

Концесионерът беше подал заявление през 2012 за увеличение на цените с 14%. Според регулатора обаче дружеството не е направило включените в сегашните му цени инвестиции за намаляване загубите на вода и затова услугата трябва да струва по-малко.

От своя страната, в началото на април, „Софийска вода” обяви, че оттегля молбата си за промяна в цените. ДКЕВР все пак насрочи обществено обсъждане на доклада си за поевтиняването.

В прессъобщение на концесионера се казва, че заради оттегленото заявление общественото обсъждане става безпредметно и юридически необосновано, а и компанията не желае в предизборния период темата да се политизира.

Заради отказа на "Софийска вода" да присъства председателят на държавния регулатор Евгения Харитонова закри насроченото открито заседание, но посочи, че няма пречки да се състои обществено обсъждане.