Държавата обеща да стимулира родното производство

Целта ни е да виждаме повече български и качествени стоки в магазините, заяви икономическият министър.

20.04.2013 | 17:29
Държавата обеща да стимулира родното производство
Държавата обеща да стимулира родното производство

Държавата ще направи всичко възможно, за да стимулира родното производство на хранителни продукти, заяви в Пловдив министърът на земеделието Иван Станков. Икономическият министър Асен Василев допълни, че управляващите имат за цел да подкрепят фирмите, за да има повече български и по-качествени продукти в магазините. Той подчерта, че условията на търговските вериги трябва да бъдат еднакви за всички доставчици от Европейския съюз. 

Според земеделския министър производителите на плодове и зеленчуци трябва да се обединяват в организации и сдружения.

117 производители на хранителни продукти, представители на осем големи търговски вериги, на осем банки и пет сертифициращи компании се събраха в Пловдив на първата среща-изложение в подкрепа на българския бизнес, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир в града под тепетата.

На събитието стана ясно и, че земеделското и икономическото министерство обмислят нова акция по замразяване на храните около Великден. Инициативата беше приложена за първи път през лятото на 2012, когато бяха замразени цените  на основни хранителни продукти  като хляб, мляко, сирене, пилешко месо и други за период от три месеца. Повторно замразяване на цените имаше в края на годината. Тогава земеделският министър Мирослав Найденов обяви решението като социална мярка в подкрепа на хората с по-ниски доходи.