fallback

Германска провинция купи информация за тайни банкови сметки

Данъчните власти вече са извършили проверки на 200 вложители в цялата страна.

17.04.2013 | 12:40

Провинция на Германия е купила CD, съдържащо данни за секретни банкови сметки на германски граждани, данъците върху които биха могли да достигнат половин милиард евро. Това е предизвикало серия полицейски проверки в страната, предаде Reuters.

Не е ясно кой е продавачът на информацията, но и в миналото неидентифицирани източници са подавали подобни данни на германските власти. Според списание Der Spiegel в този случай информацията засяга над 10 000 германци със сметки в швейцарски банки.

Карстен Кюл, финансов министър на югозападната провинция Рейнланд-Пфалц, управлявана от опозиционната социалдемократическа партия и от Зелените обясни, че властите са платили 4 милиона евро за получените 40 000 пакета с информация и че очакванията са приходите за държавния бюджет от данъците върху недекларираните суми да достигнат 500 милиона евро. Федералната прокуратура е предприела разследване срещу неизвестни служители на три швейцарски банки, които са съдействали за укриването на сметките. Данъчните власти вече са извършили проверки на 200 вложители в Германия.

Това не е първият случай, когато официални власти купуват информация от хакери или бивши банкови служители. Още през 2010 година информатор предложи на властите в Берлин диск с информация за 1500 сметки, като поиска 2.5 млн. евро.

fallback
fallback