fallback

Енергетик препоръчва да започне износ на зелен ток

С експорта държавата може да реши част от проблемите в енергетиката, смята Иван Хиновски.

15.04.2013 | 12:14

Част от проблемите на енергетиката може да бъдат решени, ако държавата започне да изнася произведената енергия от вятър и слънце, предложи днес пред медии председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. За подобни законодателни поправки поиска ВЕИ бизнесът още преди две години. В момента всяка фирма може да продава енергията си, но не може държавата в сключва междуправителствени споразумения.

Има компании в Европа, които толерират и купуват само зелена енергия, но на България липсва опитът в тази област. Ако потръгне износът, енергийният регулатор може да намали тъй наречената „зелената добавка, която участва във формирането на битовата сметка, смята Хиновски.

В ситуация, в която няма потребление, няма износ и има свръхпроизводство, спирането на мощности е неизбежно. По данни на Българския енергиен форум,  потреблението на електроенергия в региона се е сринало с над 30 % спрямо същия период на миналата година. В нашия отрасъл дори има една шега: "Пуснете котлон, спасете енергетиката", коментира експертът.

Проблемите на енергийната система може да се задълбочат още повече по Великден, когато потреблението спадне драстично, прогнозира Електроенергийният системен оператор.

fallback
fallback