Енергетик препоръчва да започне износ на зелен ток

С експорта държавата може да реши част от проблемите в енергетиката, смята Иван Хиновски.

15.04.2013 | 12:14
Енергетик препоръчва да започне износ на зелен ток
Енергетик препоръчва да започне износ на зелен ток

Част от проблемите на енергетиката може да бъдат решени, ако държавата започне да изнася произведената енергия от вятър и слънце, предложи днес пред медии председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. За подобни законодателни поправки поиска ВЕИ бизнесът още преди две години. В момента всяка фирма може да продава енергията си, но не може държавата в сключва междуправителствени споразумения.

Има компании в Европа, които толерират и купуват само зелена енергия, но на България липсва опитът в тази област. Ако потръгне износът, енергийният регулатор може да намали тъй наречената „зелената добавка, която участва във формирането на битовата сметка, смята Хиновски.

В ситуация, в която няма потребление, няма износ и има свръхпроизводство, спирането на мощности е неизбежно. По данни на Българския енергиен форум,  потреблението на електроенергия в региона се е сринало с над 30 % спрямо същия период на миналата година. В нашия отрасъл дори има една шега: "Пуснете котлон, спасете енергетиката", коментира експертът.

Проблемите на енергийната система може да се задълбочат още повече по Великден, когато потреблението спадне драстично, прогнозира Електроенергийният системен оператор.