Земеделци останаха без субсидия заради гафове на експерти

Тютюнопроизводители се чудят към кого да се обърнат, след като е закрит фонд "Тютюн".

15.04.2013 | 11:04
Земеделци останаха без субсидия заради гафове на експерти

Десетки тютюнопроизводители в Югозападна България останаха без полагащите се помощи по 2 лева за килограм заради допуснати технически грешки на експерти, оплака се пред медиите земеделецът Иван Сабахлъков от Хаджидимово. Хората са объркани, защото след закриването на фонд "Тютюн" през лятото на 2012 не знаят към кого да се обърнат.

При попълването на документите експертите са сбъркали на много от земеделците паспортни данни лични данни, адреси, обработваеми площи.

Производителите са пуснали жалби до общинските служби по земеделие, но досега отговор не са получили. „Някои от колегите са изпратени директно в София сами да си решават проблемите, оплака се Сабахлъков.

Неволите на сектора изглежда нямат край. Последният проблем бе заради слух, че производителите на ориенталски тютюн ще бъдат принудени от Брюксел да сменят поминъка си. След като хиляди излязоха през миналата година на протест, наложи се бившият земеделски министър Мирослав Найденов да уверява, че подготвяната промяна на директивата за тютюневите изделия по никакъв начин няма да засегне влагането на ориенталски тютюни в цигарите.